Coshocton Ray Trace

Site: artPARK, Coshocton, Ohio 
Client: Pomerene Center for the Arts 
Program:  Temporary installation 
Completion Date: June 2019

video01_3.gif

Behin Ha's "Coshocton Ray Trace" employs scrap material from a coated mesh fabric manufacturer to create a temporary installation at a community park in Coshocton, Ohio.  The installation engages the community both by involving its members in its construction, and by creating an unexpected point of attraction near the town square.  The structure is operated by the Pomerene Center for the Arts as a meeting place for the community over the summer of 2019, at the end of which it is dismantled and sent back to the manufacturer for recycling.

10661-22_LoRes.jpg
10661-02_LoRes.jpg
10661-10_LoRes.jpg

BACKGROUND: The Pomerene Center for the Arts commissioned Behin Ha Design Studio to design a temporary shade structure at artPark, a public park in Coshocton, Ohio, for the Summer of 2019.  Located at the site of a burnt-down hotel building in Coshocton's downtown, the artPark was created and maintained by the Pomerene Center as a way of engaging the community in the arts at an otherwise blighted site.  Behin Ha's installation was to work around and with the various interventions that had been made over the years at the artPark.  Furthermore, the new installation, intended to provide a meeting place for the community, was to engage the community in its construction, and to use local recycled or up-cycled materials.

10661-14_LoRes.jpg
10661-19_LoRes.jpg
10661-11_LoRes.jpg
10661-04_LoRes.jpg
10661-07_LoRes.jpg

DESIGN/CONSTRUCTION: Behin Ha's design works with existing structures on the site, tensioning light ribbons of a coated mesh fabric between an existing steel balcony structure and the ground.  The fabric is scrap material from Snyder Manufacturing in nearby Dover, Ohio.  As wide rolls of the fabric come off Snyder's manufacturing line, the two ends of the roll are trimmed to provide straight edges.  The trimmings, which are normally recycled back into the assembly line, were employed in the installation and are returned to Snyder at the end of the Summer to be recycled back into their manufacturing process.

The assembly procedure was made intentionally straightforward so that the community could be involved in the installation.  After some preparatory work by local contractors, assembling the structure was a simple matter of tensioning the ribbons between pre-designated anchor points and stapling them in place.  The anchor orientation at the top and bottom create a twist in the ribbons which makes the installation more transparent at eye level, and more opaque towards the southern direction.

video03_2_72dpi.gif
Coshocton+-+Elevation+Details.jpg
Coshocton+-+PLan.jpg
© Behin Ha 2019

© Behin Ha 2019

Coshocton%2B-%2BElevation%2BDetails.jpg
Coshocton+-+Elevation+Details.jpg
10661-01_LoRes.jpg

The bright orange color of the installation invites curious passer-by's to come into and explore the park.  The installation has also been used for various formal gatherings, including city council meetings and music performances.

10661-12_LoRes.jpg
10661-17_LoRes.jpg
10661-09_LoRes.jpg
10661-18_LoRes.jpg
Coshocton - Elevation.jpg
Coshocton - Axon.jpg

PROJECT TEAM:
Designers:  Ann Ha and Behrang Behin
Structural Engineer: TTR Engineers

Photography and Videos © Brad Feinknopf 2019