Park Slope Townhouse


Location: Park Slope, Brooklyn, NY
Program: Private Single-Family Residence
Project Scope:  3,300 SF Gut Renovation
Completion Date: 2014

section diagram2.jpg


The owners of a historic brownstone located in a landmarked block of Park Slope came to Behin Ha  with a problem - their recently purchased property had more than ample space, but because of the exceptionally deep an narrow layout of the existing building, there was little sense of connection between the rooms in the house, and the living spaces located on the lowest floor had little or no access to natural light, views, and the outdoors.

Behin Ha worked closely with the client to find a solution that met their needs.  The spaces in the house are organized around two large living spaces carved out of the existing volume of the townhouse.  The first space contains the kitchen, living, and dining rooms, while the second space comprises a den with access to an outdoor terrace.  The intersection of these two spaces form a figural void which brings light deep into the living spaces and is perceived as the unifying "center" of the home.
 

left:: Exterior Facade right:  Foyer

left:: Exterior Facade
right:  Foyer

The traditional exterior facade of the landmarked building gives way to a light-filled, contemporary interior equipped with modern amenities.  

 
North-South Section

North-South Section

 
top left:  Dining Room & Living Room bottom left:  Loft right: Dining Room, Kitchen, & Loft

top left:  Dining Room & Living Room
bottom left:  Loft
right: Dining Room, Kitchen, & Loft

 
left :  Lliving Room & Loft

left :  Lliving Room & Loft

The den provides access to a terrace with ample room for private outdoor living - a relief in the dense urban neighborhood of Brooklyn.  A wooden lattice structure filters light spilling into the space from skylights above.

 

 

 
left:  East-West Section right: "Double Void"

left:  East-West Section
right: "Double Void"

 
right:  View of Living Room, Bedrooms & Study

right:  View of Living Room, Bedrooms & Study

Private spaces such as the third floor study and second floor bedroom have a visual relationship to the main living spaces of the house.  An operable panel provides a connection from the bedroom to the living spaces, and can be closed off for privacy when desired.

 
left:  Master Bathroom right:  Kitchen  

left:  Master Bathroom
right:  Kitchen  

 
top left:  Stair Detail bottom left:  Existing 1st Floor right:  Dining Room, Kitchen & Loft

top left:  Stair Detail
bottom left:  Existing 1st Floor
right:  Dining Room, Kitchen & Loft

 
Ceiling of "Double Void"

Ceiling of "Double Void"

PROJECT TEAM:
Designers:  Ann Ha and Behrang Behin
Architect of Record: gne Architecture PC 

Contractor: Certified of New York Construction 
MEP Engineer: Charles G. Michel Engineering P.C.
Structural Engineer: Stratford Engineering

Photos Exterior Facade, Foyer, Master Bathroom, & Stair Detail by Peter Dressel
All other Photos by Ofer Wolberger